Web sitemize hoşgeldiniz, 17 Mayıs 2024

Sıradaki deprem bölgesi

6 Şubat 2023 tarihinde, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen iki büyük depremin üzerinden tam bir yıl geçti. Bu felaket, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyerek, 50 binden fazla insanın hayatını değiştirdi. Bu trajik olayın yıl dönümünde, Milliyet.com.tr’nin konuğu, depremden 23 gün önce bölgeye dikkat çeken Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür oldu.

Milliyet.com.tr muhabiri Zeynep Dilara Akyürek tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde kaleme alınan haberde, 04.17’de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin etkisiyle 11 şehrin enkaz yığınına dönüştüğü anlatıldı. Bu bölgede, uzmanların uzun süredir üzerinde durduğu, 1114 yılından beri beklenen Kahramanmaraş merkezli son depremin gerçekleştiği vurgulandı. Ancak, bu büyük felaketin ardından da sarsıntılar devam etti; 13.24’te, ilk depremden 9 saat sonra, 7.6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı. Ardından, 6.7 büyüklüğünde bir deprem ve birçok artçı sarsıntı kaydedildi. 20 Şubat’ta ise Hatay merkezli 6.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı, bölgedeki sarsıntılar devam etti.

Prof. Dr. Naci Görür ile yapılan röportajda, 13 Ocak 2023 tarihinde, yani felaketten 23 gün önce, bölgedeki deprem riskine dikkat çekildiği belirtildi. Prof. Dr. Görür, özellikle Malatya’nın Erkenek ve Çelikhan ilçeleri ile Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yaşayanların depreme karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgulamıştı.

Depremin bilimsel ve sosyal etkileri hakkında konuşan Prof. Dr. Görür, Doğu Anadolu Fayı’nda meydana gelen sarsıntıların Türkiye’nin jeolojik yapısını nasıl etkilediğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle ilgili dikkat çekici tespitlerde bulundu ve gelecekte beklenen Büyük Marmara Depremi hakkında bilgi verdi.

Kendisine yöneltilen sorularda, Prof. Dr. Görür, ülkenin deprem riski altındaki fay hatları hakkında uyarılarda bulundu ve özellikle Marmara Bölgesi’nin güneyinde ve kuzeyindeki illerin tehlike altında olduğunu vurguladı. Ayrıca, deprem sonrası alınması gereken tedbirler ve kentlerin deprem direncini artırmak için yapılması gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Milliyet.com.tr

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Konuya Geri Dön: Sıradaki deprem bölgesi

BU RESMİ SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz