Web sitemize hoşgeldiniz, 14 Mayıs 2024

Peygamber Efendimiz

Hz. Muhammed, hayatı boyunca ölümdeki kişilikleri sağ taraflarında yatarak dinlenir ve uyurmuş. Amerika’da bulunan Stony Brook Üniversitesi’nde bu uyuma şekline yönelik olarak yatarak uyumanın eğitimini yan yana kullanarak çıkarmışlardır. Yapılan bilimsel incelemenin en ilgi çeken sonuçları ise şunlardır:

Yan yatma pozisyonunun sırt üstü ya da yüz üstü uyuma şekline göre daha çok lenf sistemi üzerinde etkili olduğu, bunun da beyinde istenmeyen kimyasalların birikmesine engel olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yan yatarak uyumak Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı da incelemenin sonuçlarında belirtilmiştir. Aynı zamanda bilim insanlarının birçok beyin görüntüsünü incelediği ve ünlü bir bilimsel dergide yayınlanan incelemede bedenin ikinci dolaşım sistemi olarak tanımlanan lenf düzeninin yan yatmak için rahatladığı ve daha iyi çalıştığı sonucuna varılmıştır.

Lenf sistemi, bedendeki toksinlerin temizlenmesi, kan dolaşımının kontrol edilmesi ve zararlı bakteri ve virüslerin yok edilmesi gibi görevleri de yerine getirir. Ayrıca bir tarafa yatıp uyurken, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisi tıkanırken, diğeri açılır. Solunum bu açık olan burun deliğinden yapılır. Ayrıca soluk alınan burun deliği ile beynin yarım küreleri ve sıcakkanlı parasıcakkanlı sinir sistemleri arasında bir bağlantı olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yani sağ tarafa yatıldığında, sağ burun deliği tıkanırken, sol burun deliği açılır. Sol burundan yapılan soluk alma ile sağ beyin yarım küresinin etkinliği artar. Sağ beyin yarım küresinin uyarılması, parasıcakkanlı sinir sistemimizin hareketlerini artırır, kalp hızını yavaşlatır, tansiyonu düşürür ve mide-bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Dolayısıyla kalp daha az yorulur, uykuya dalmak daha da kolaylaşır.

Bu da dinlenmenin daha iyi olmasına imkan sağlar. Hz. Muhammed ile ilgili bir hadiste ise şunlar söylenmektedir: “Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana tevcih ettim, işlerimi sana emanet ettim. Sevabını ümit ederek ve azabından korkarak sana sığındım. Senden başka kendine sığınacak ve korunacak kimse yoktur. Gönderdiğin kitaplara ve yolladığın peygamberlere iman ettim.” Yani özetle oluşturulan bilimsel çalışmalardan da anlaşılacağı üzere uyurken yan yatmak, Hz. Muhammed’in yaptığı gibi hem sağlıklı hem de sünnettir. Siz de sağlığınız için uyurken yan yatmaya özen göstermelisiniz.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Konuya Geri Dön: Peygamber Efendimiz

BU RESMİ SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz